Chovám japonské křepelky – bližší informace najdete na webu www.krepelkajaponska.cz

K líhnutí používám italskou plně automatickou líheň MG 140/200 s kapacitou 725 ks křepelčích vajec. Tato líheň umožňuje svoji konstrukcí postupně přidávat k líhnutí čerstvá vejce. Je rozdělená na 4 patra po 150 kusech a 5-té patro je dolíheň. Při líhnivosti a případných ztrátách je reálné odchovávat asi 100 křepelek týdně, což pro mou potřebu plně dostačuje.

Popis líhnutí:

Prvním krokem je zajištění vajíček, které jsou vhodné pro líhnutí. Nejlepší jsou vlastní, ale občas pro obměnu krve je potřeba si vzájemně vypomoci a koupit nebo vyměnit vejce s jinými chovateli. Vajíčka musí splňovat tato kritéria:

– Mají být čisté z čistého prostředí

– Jejich tvar má být standardní, bez deformací

– Skořápka vajec musí být pevná, nesmí být prasklé, nebo jinak poškozené

Nevyhovující vejce vyřazuji.

Druhý krok je správné uskladnění. Správné uskladnění je velmi důležité. Před vložením do líhně je skladuji maximálně 7-dní ve sklepní místnosti se 16-18 C.

 

Důležité je zajistit jejich obrácení. K tomuto účelu používám automatický obraceč vajec s redukcí pro křepelčí vejce.

Před vložením vajec do líhně ji důkladně vyčistím a vydezinfikuji. Před vložením vajec zapnu líheň a nechám ji nahřát na požadovanou teplotu. Vajíčka si značím, abych věděl, z jaké chovné skupiny se v jakých procentech vylíhlo. Takto po zjištění líhnivosti řeším případné nedostatky v chovných skupinách a vyřazuji neplodné kohouty.

Vložení vajec do líhně:

– Po vložení vajec do líhně si zapíši potřebné údaje. Datum, hodinu, původ vajec, teplotu a vlhkost v líhni, předpokládaný termín líhnutí, plánovaný termín přesunu vajec s horních automaticky se otáčecích pater do dolíhně.

– Do líhně napouštím automaticky destilovanou vodu přes systém nádržky s plovákem.

– Líhnu při teplotě 100 F ( 37,8 °C ) a relativní vlhkosti 50-60%. Během líhnutí je větší výkyv teploty  nepřípustný. Pod 28 C se embria nevyvíjejí a odumřou, nad 42 C se zase vajíčka  uvaří. I příliš velká vlhkost může působit problémy, ale při trvalé nízké vlhkosti, od suchého vzduchu embria odumřou. Během líhnutí je důležité i větrání. To je zajištěno dvěmi nastálo otevřenými průduchy a dvěmi průduchy s šíbrem, které si reguluji ručně dle potřeby. Ke konci líhnutí  1 x denně postříkám  rozprašovačem vejce v dolíhni.

– Vejce prosvěcuji 7  den. Vyřazuji neoplozená vejce.

Oplozené vejce po 7 dnech v líhni.
Oplozené vejce po 7 dnech v líhni.

 

Po vylíhnutí, když už se křepelky vylíhly, je nechám v líhni ještě jeden den, aby se dobře osušily a zesílily. Druhý den je přenesu do předem nachystaných prostor , kde je teplota 35 °C.